Jdi na obsah Jdi na menu
 


Mustang

4. 11. 2011

 Mustang

 

Na území Mexika přivezl koně v roce 1519 dobyvatel Hernando Cortez a později ho se svými koňmi následovali další španělští dobyvatelé , dobrodruzi a misionáři. Jednalo se o silné zdravé španělské koně , většinou křížence andaluských , arabských a berberských koní nebo plemene jennet. Jméno mustang je je odvozeno od španělského slova mesteño , které znamená divoký nebo zbloudilý. Koně přežili náročnou cestu přez moře , což svědčí o jejich velké výdrži. Později se rozšířili po Severní Americe a místní indiáni se zpočátku nájezdům ozbrojených Evropanů na koních nedokázali bránit.

Postupem času se ale indiáni naučili nových osadníků krást. Nejdřív je jedli nebo pouštěli na svobodu , ale poději si začali uvědomovat , že se koně výborně hodí k jezdeckým účelům. Nejradši měli strakaté koně , asi pro jejich přirozené maskování . Indiáni se tak stali opravdovými znalcikoní a některé indiánské kmeny dokonce zakládaly vlastní chovy.

Koně , kteří byli vypuštěni na svobodu nebo sami utekli , žili pak ve stádech v divoké přírodě. V polovině 19.století v Americe vyskytovaly více než dva miliony zdivočelých koní , ale do konce století se jejich počet výrazně snížil. Začaly se budovat farmy a rozšiřovat pozemky , a tak se velikost území , kde mohli volně žijící potomci domácích koní žít , rychle zmenšovala. Hodně koní také přicházelo o život. Koně toiž představovalihrozbu pro místní farmáře , protože ničili úrodu , a na druhé straně poskytovali levné maso pro výrobce krmiv.

Dnes je mustang chráněným zvířetem. V součastnosti žije hlavně na Západě přes 50 000 zástpců tohoto plemene.

 

Popis...

Zdivočelý domácí koně dorůstají dospělosti teprve po čtyřech až sedmi letech života. Na jaře a v létě rostou běžným tempem , ale na podzim a v zimě se růst skoro zastaví , protože nemají tak vělký přísun potravy. Za chladného počasí spotřebují veškerou energii na udržení tělesné teploty. Liší se podle exteriéru a podle něj se dá často poznat , která krevní linie převládá. Některá stáda mají hodně znaků společných s quartery , jiná se podobají spíš plnokrevníkům , arabům nebo morganům. Rozmanité je také zbarvení. V některých stádech žijí hlavně skvrnití jedinci , jinde se vyskytují převážně hnědáci. Mustang má silné nohy , silnější než jaké najdeme u jiných koní. I kopyta jsou nadprůměrně silná , protože volně žijící kůň musí být schopný zvládnout bez podkov jakýkoli terén.

 

 

Využití...

Divoké koně samozřejmě nelze v pravém slova smyslu využívat tak jako ostatní plemena. Přesto se mustangové dají zkrotit a osedlat.

 

Stádo...

Každé stádo má dva vůdce: klisnu a hřebce. V čele stáda je nejzkušenější klisna. Když stádo cválá , běží hřebec většinou vzadu a dohlíží na to , aby všichni koně stačili tempu a nikdo nezůstal pozadu. Hřebec stádo chrání v případě nebezpečí – je připravený kdykoli vyrazit dopředu a s vetřelcem si poradit. Neustále je ve střehu , a ostatní tak můžou vklidu odpočívat a pást se. Mladí hřebci musejí stádo opustit , když dosáhnou věku dvou až tří let a mladé klisny jsou poprvé připravené k páření.

Tihle mladí hřebci pak zakládají vlastní stáda , tzv. mládenecké skupiny. Tímhle způsobem se příroda brání páření příbuzných jedinců.