Jdi na obsah Jdi na menu
 


Missourský klusák

5. 11. 2011

 Missourský klusák

 

Osadníci ve státech Missouri , Kentucky , Illinois , Tennčssee a Arkansas potřebovali koně vhodného propráci s dobytkem na farmě a práci v lese. Bylo nutné , aby měl takový kůň jistý chod , protože území těchhle států pokrývají z velké části kopce a hory. Postupně se podařilo vyšlechtit koně , který tyhle podmínky splňoval , a plemeno missourský klusák bylo na světě.

Missourský kluskák má nezvykle příjemnou povahu a zvláštní klouzavý čtyřdobý chod. V roce 1948 vznikla asociace chovatelů missourského klusáka. Po požáru , který zničil všechny záznamy , došlo v roce 1958 k reorganizaci asociace , a ta dnešní registruje na 40 000 koní na území Spojených států a Kanady. Missourský klusák je všestranným koněm , obvzlášť vhodným pro rekreační a westernové ježdění , hlavně díky jistému chodua pružnému pohybu. Ale uplatnění nachází i jako pracovní kůň na farmách nebo jako vytrvalý společník lovců a lesníků. Pro jeho klidnou povahu ho vyhledávají i hollywoodští filmaři.

Pro plemeno jsou typické tři chody: flat foot walk (pružný dlouhý chod) , fox trot (liščí krok) a rocking horse center neboli kolébavý cval. Tyhle chody jsou pro plemeno přirozené , což znamená , že se jim kůň nemusí učit.

 

Popis...

Missourský klusák mívá dobrou stavbu těla a bývá schopný unést těžký náklad. Krk mívá v souladu se zbytkem těla elegantní. Prsa bývají široká a prostorná , plece šikmé a nápadně svalnaté. Srst bývá hedvábná a hlava vyzařuje inteligencí a ostažitost.

 

Využití...

Missourský klusák je přirozeně velmi oblíbený při rekreačních jízdách a vytrvalostních závodech. Naprostá většina koní tohoto plemene se uplatňuje při rekreačním a westernovém ježdění , soutěžích a vytrvalostních závodech.

Chody...

Pro missourského klusákaje nejtypičtějším chodem fox trot.

 

Fox Troto ("liščí klus")

Je kombinací kroku a klusu. Přední nohy rychle kráčejí , zatímco zadní klušou. Kůň nezvedá nohy vysoko , ale přesto je neuvěřitelně jistý v pohybu. Protože je kůň uvolněný , jezdec v sedle cítí pohodlněji , než tomu bývá při klusu , což je příjemné hlavně při větších vzdálenostech. Kůň v souladu s rytmem k chodu mírně pohybuje hlavou , takže celkově působí uvolněně a příjemně.

 

 Obrazek