Jdi na obsah Jdi na menu
 


Coloradský Rančer

5. 11. 2011

 Coloradský rančer

 

Jak sám napovídá , k největšímu rozvoji tohoto plemene došlo ve státě Colorado. Vzhledem připomíná appaloosu, jedná se ale o úplně samostatné plemeno s vlastním původem a historií. Právě kvůli podobě obou plemen si však mnozí osadníci coloradské rančery s appaloosami pleti.

Coloradští rančeři byli využíváni zejména k práci s dobytkem. O vznik plemene se významě zasloužil Mike Ruby. Pečlivě vedl záznami o všech koních , kteří na jeho farmě přišli na svět. Zaznamenával datum porodu , vzory zbarvení a detailně popisoval původ každého koně. Tyhle ručně psané záznamy jsou stále ve vlestnictví asociace chovatelů , kterou Ruby založil roku 1935 a stál v jejím čele až do své smrti o sedm let později.

Pokud chceš nechat koně zaregistrovat jako coloradského rančera , musíš prokázat , že je spřízněný s jedním ze zakladatelů chovu. Mezi ně patřil hřebec Patches , potomek arabského polokrevníka Leoparda a berbera Linden Tree , které slavný generál Grant obdržel od tureckého sultána Abdula Hamída.

Když Mike Ruby náhle zemřel , asociace chovatelů nezanikla. Naopak , funguje dodnes a i dnešní coloradské rančery spojuje pokrevní linie s legendárním Patchesem.

 

Popis...

Inteligentní kůň s pevnou stavbou těla , silnými končetinami a dobře tvarovanými , tvrdými kopyty.

 

Využití...

Využívá se čím dál víc jako kůň jezdecký a přehlídkový.

 

cr.jpg